Quantcast

OM MEG

Hvem er jeg egentlig?

 

Etter 40 år i en sekt visste jeg faktisk ikke det selv.

 

Jeg har vært gjennom for en lang oppdagelsesreise for å finne veien tilbake til et vanlig liv, og til å være glad i den jeg er. Det er dette som er bakgrunnen for det jeg skriver om i mine bøker og snakker om i mine foredrag.

 Jeg hadde en unik og uvanlig oppvekst

Jeg hadde en ganske uvanlig oppvekst. Jeg er født i Addis Abeba. Jeg vokste opp i Chicago og Genève og flyttet til Bergen da jeg var 11.

En vanskelig ungdomstid fulgte. Jeg hadde vanskelig for å tilpasse meg. Jeg ble mobbet og hadde ingen venner. Jeg gjorde alt jeg kunne for å bli likt og akseptert, men det hjalp ikke. Jeg hørte ikke hjemme noe sted.

Bilde: Meg, som liten gutt i Etiopia, med en ny venn.

I 40 år levde jeg som medlem av sekten Guds barn

En dag i januar 1972 traff jeg medlemmer av sekten Children of God (Guds barn). Jeg var et lett bytte for den sprudlende gleden de hadde og den omsorgen og kjærligheten de viste. Det tok ikke lang tid før de overbeviste meg om å gi fra meg alle eiendelene mine og flytte inn i deres kollektiv.

Det tok 40 lange år før jeg fikk mot til meg til å gå ut av den beryktede sekten.

Jeg gledet meg til å begynne på nytt. Det jeg ikke visste var at jeg var så hjernevasket av årene i sekten at det skulle ta ti år til før var i stand til å ta et ærlig oppgjør med min fortid, og endelig begynne å leve mitt eget liv.

Bilde: Bibelstudie med en av våre gjester.

Jeg ble fasinert av personutvikling

I sekten var lydighet til lederne noe av det viktigste, og for at vi aldri skulle få negative tanker om sekten og lederne, måtte vi alltid passe på at vi var tomme for egne tanker og meninger, og fylle hodet med positive tanker fra Guds ord og interne skriv. Etter at jeg flyttet ut av sekten, kunne jeg for første gang på 40 år begynne å tenke selv. Kanskje det var derfor at jeg ble så fasinert av personutvikling.

Jeg leste utallige bøker om emnet og jeg tok kurs med blant andre John Maxwell, Tony Robbins og Brendon Burchard. Jeg var overbevist om at de hadde svarene jeg lette etter, og i flere år prøvde jeg alt som guruene sa vill hjelpe meg.

Bilde: Tony Robbins hjalp med å se hvor viktig identitet er.

Jeg var født sommerfugl, men levde som en larve

Det hjalp litt, men mest av alt var det frustrerende. Jeg forstod ikke hvorfor jeg ikke, etter all min innsats, jeg fremdeles satt fast i livet, hvorfor jeg fremdeles hadde så lite selv-tillit, hvorfor jeg ikke klarte å forandre meg.

Jeg følte at jeg hadde levd hele livet ved å krype som en larve og jeg lengtet eller å kunne forvandles til en sommerfugl. Men det virket umulig.

En dag forstod jeg hvorfor. Jeg hadde tatt feil. Jeg hadde sett på meg selv i feil perspektiv.

Det var ikke mulig for meg å bli en sommerfugl. Hvorfor? Fordi jeg ikke var født som en larve. Jeg var født sommerfugl. Jeg var født som et flott menneske som ikke trengte forandre seg. Jeg trengt ikke utvikling. Jeg trengte utfoldelse. Jeg trengte bare å være meg selv.

Hele livet hadde jeg prøvd å passe inn, å bli likt, å forandre den jeg var slik at jeg kunne bli akseptert. 

I prosessen hadde jeg glemt hvem jeg var.

Jeg begynte en reise for å finne meg selv

Nå forstod jeg at jeg ikke trengte å forandre meg. Jeg måtte jeg finne veien tilbake til den jeg var. Det var begynnelsen på en krevende og frigjørende reise.

Denne oppdagelsesreisen begynte med en TED-talk i Stockholm der jeg for først gang tok mot til meg og fortalte verden at jeg hadde vært medlem av en beryktet sekt. Reisen fortsatte, mer som en berg-og-dal-bane hvor det har tatt meg flere år å bli fortrolig med å være meg selv, og ikke minst å være glad i meg selv. Det er ikke hva andre synes om meg som er viktig. Det er hva jeg synes om meg selv.

Jeg beskriver mye av mitt liv og denne reisen i min første bok, Instängd, og enda mer i min snart utkomne nye bok på norsk.

Bilde: Fra min TEDx tale i Stockholm

Hva gjør jeg nå?

Det som har forbauset meg mest når jeg har fortalt min historie er hvor mange som har hatt lignende opplevelser, enten det er på jobb, med venner, hjemme, eller i forhold. Altfor mange mennesker sliter meg å nyte det livet de har.

Nå gjør jeg det jeg kan for å hjelpe andre som sitter fast på et eller annet vis å finne ut at det finnes en vei ut, at det er mulig å bli fri, å være seg selv.

Jeg har ingen nøkkel som du kan bruke for å trylle frem det du er på leting etter eller for å låse opp nye muligheter i livet ditt. Men nøkkelen finnes. Og jeg vil gjerne hjelpe deg å finne den.

Jeg brenner også for at vi sammen kan skape en verden, eller vennekrets, arbeidsplass der ingen føler seg utenfor, hvor de ikke føler at de må forandre den de er for å bli forstått og akseptert, hvor de kan føle seg frie til å utforske sin identitet og bli en bedre utgave av seg selv.